سردخانه ثابت همچون سردخانه های فروشگاهی، ویترینی و سردخانه های متحرک وظیفه نگهداری محصولات و کالاهای مختلف را در شرایط مطلوبی را دارند. ساختار هر سه دسته سردخانه یکسان بوده و اجزای به کار رفته در ساختمان آن ها مشابه یکدیگر است. تفاوت این سردخانه در شکل ظاهری و قابلیت جابجایی آن ها می باشد. در این مقاله شما را با سردخانه های ثابت و انواع مدل های این نوع سردخانه آشنا می کنیم.
سردخانه ثابت چیست؟
سردخانه ثابت انواع گوناگون دارد و به تاسیسات و ساختمان هایی گفته می شود که می توانند به صورت مصنوعی شرایط مناسبی را برای نگه داری محصولات مختلف فراهم کنند. یک نمونه مناسب از سردخانه های ثابت، سردخانه Zanotti سری ZN است که به کندانسور Micro Channel مجهز می باشد. در ساخت این نوع سردخانه از ساندویچ پنل با عایق پلی یورتان به ضخامت 7 تا 15 سانتیمتر استفاده شده و در های آن از دو نوع لولایی وکشویی می باشد. در ساخت سردخانه های ثابت تجهیزات انتخابی جانبی مانند قفسه بندی، پرده PVC هوا و سیستم هشدار بازماندن در نیز در صورت سفارش به کار می رود.
کاربردهای سردخانه های ثابت
این سردخانه ها قابلیت ایجاد رطوبت نسبی و درجه حرارت مورد نظر و شرایط خاصی را جهت کاربردهای متفاوت دارند. سردخانه های ثابت قابلیت نقل و انتقال و حرکت را ندارند و بیشترین کاربرد آن ها در کارخانه های تولید و بسته بندی فرآورده های گوشتی، فروشگاه ها و مراکز پخش مواد غذایی، میوه و سبزیجات، کشتار گاه ها، انبارهای دارو و بانک های خون می باشد.
اجزاء سردخانه
عملکرد سردخانه همانند مکانیزم یخچال بوده و می تواند هوای سردی را با رطوبت و میزان حرارت مطلوبی برای نگهداری کالا فراهم کند. سردخانه ها به شکل اتاقک ها و یا مکان هایی هستند که می توانند به صورت ساکن یا متحرک ساخته شوند. هر سردخانه از مواردی چون موتور، كمپرسور، كندانسور، ذخيرۀ ازت، شير انبساط، اوپراتور، دمنده (فن) و لوله هاي ارتباطي تشکیل شده است. در ادامه به معرفی برخی از این قطعات می پردازیم.
- موتورسردخانه: محرك كمپرسور سردخانه بوده و وظیفه تامین انرژي آن را بر عهده دارد كه معمولاً برقي است.
- كمپرسور: وظيفۀ متراكم نمودن گاز را دارد كه در نتیجه منجر به بالا رفتن حرارت گاز مي شود.
- كندانسور: وظيفۀ خنك نمودن گاز حاصل از كمپرسور را برعهده دارد.
- اوپراتور: این قطعه خنك كننده داخل اتاقك هاي سردخانه است كه گاز سرد حاصل از كندانسور و شير انبساط را در محيط بستۀ داخل شبكه هاي خود را وارد اتاقك می کنند. اين سرما توسط دمند ها از محیط بسته در محيط اتاقك پخش مي شود.
انواع مدل های سردخانه های ثابت
سردخانه ثابت به پنج دسته برای نگه داری محصولات مختلف دسته بندی می شوند؛ که در ادامه به شرح هریک می پردازیم.
۱) سردخانه تولیدی:
این نوع سردخانه برای نگهداری محصولات کشاورزی و مواد غذایی که دارای طول نگهداری دو تا ماه را دارند استفاده می شود. انواع سردخانه تولیدی این محصولات شامل سردخانه سیب، سردخانه گوشت، سردخانه محصولات کشاورزی و… است. با توجه به معیارهای اقتصادی می توان ظرفیت این سردخانه ها را تعیین کرد.
۲) سردخانه ذخیره ای:
در این نوع سردخانه نمی توان کالاهای مختلفی را با یکدیگر نگهداری کرد؛ محل ساخت سردخانه های ذخیره ای نزدیک به محل مصرف و یا تولید می باشد. محصولات و کالاهای ذخیره ای را بر اساس جداول استاندارد که حداکثر زمان نگهداری تعیین شده است، می توان در این سردخانه ها نگهداری کرد. بنابراین در این سردخانه دفعات ورود و خروج سالیانه کالا کم می باشد.
۳) سردخانه توزیعی:
برعکس سردخانه های ذخیره ای ، تعداد دفعات ورود و خروج در سردخانه های توزیعی زیاد است. زیرا این نوع سردخانه ها برای نگهداری کوتاه مدت محصولات ساخته می شوند و نزدیک محل های توزیع و مصرف ساخته می شوند.
۴) سردخانه ترانزیتی:
این نوع سردخانه ها در نقاط گمرکی و مکانهایی که وسیله حمل و نقل تغییر می کند ساخته می شوند. زیرا ممکن است حمل محصول هنگام تغییر از یک وسیله ترانزیتی به وسیله دیگر به تعویق بیفتد؛ بنابراین سردخانه های ترانزیتی محل مناسبی برای نگهداری کالا از فاسد شدن می باشند.
از ویژگی های این سردخانه مدت نگهداری کوتاه محصولات در آن است و تعداد فراوان دفعات ورود و خروج می باشد.
۵) سردخانه اختصاصی:
مقررات استانداردی برای ساختمان و تاسیسات و شرایط خاص نگهداری در سردخانه های اختصاصی وجود ندارد. البته در این نوع سردخانه ها نیز باید مقررات خاص مراجع قانونی کشور در مورد حفظ بهداشت و نگهداری مواد غذایی رعایت شود.
محل ساخت سردخانه های اختصاصی اغلب در مجاورت هتلها، رستورانها، سوپرمارکتها، بیمارستانها و سایر مراکز کم مصرف می باشد. ظرفیت سردخانه های ثابت اختصاصی معمولا در حدود ۲۵ تن است که این مراکز می توانند محصولات و کالاهای خود را برای مدت معینی در آن نگهداری کنند.